Uppfinna hjulet på nytt eller…

Liksom jag i mitt förra inlägg tar även Gunno Sandahl, kulturchef på Folkets Hus och Parkers riksorganisation, upp de nya riktlinjerna för det statliga digitaliseringsstödet. Gunnos inlägg har en skarp poäng gällande den utvecklingsplan som biograferna måste lämna in, att den är på tok för krävande och kan skrämma många mindre biografer där den ideella tiden knappt ibland räcker till åt biografernas vardagsarbete.

Efter att ha pratat med ett antal biografföreståndare, om än inte mindre men föreningsdrivna biografer, med en inriktning på kvalitetsfilm, är jag mån att hålla med Gunno. Dessa 15 punkter som en utvecklingsplan ska innehålla, varav ett antal är egna bilagor, kan upplevas övermäktiga. Det finns ingen anledning att krångla till eller för den skull sätta en biografförening som är duktiga på att driva biograf, men som inte är kunnig i allt, på att behöva uppfinna hjulet var för sig, gång på gång!

Jag ser en klar hjälp som Biografcentralen kan bidra med, nämligen lämpliga lathundar och mallar för ex vis SWOT-analys, marknadsplan, målgruppsanalys. Eller kanske rentav SFI har några nya lathundar i bakfickan liknande den nedladdningsbara mallen Utvecklingsplan till biograferna – guide-1 som idag kan stödja en biografförening som ska formulerar sin utveckling på papper för första gången?

Frågor och krav kan vara bra för biografernas utveckling, inte minst om man involverar kommunens ansvariga i arbetet. Jag hoppas att Biografcentralen i höst kommer att ha en del av vår hemsida med tips och råd, mallar och smart- och lathundar inför arbetet med din biografs utvecklingsplan!

Lämna en kommentar

Filed under Biografcentralen, Digitalisering, Svenska Filminstitutet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.